Γνώρισε 4 μοναδικές μεσαιωνικές πόλεις της Γερμανίας

Αν είσαι λάτρης της μεσαιωνικής περιόδου ή θέλεις να την γνωρίσεις σημείωσε τις παρακάτω 4 πόλεις για το επόμενο ταξίδι σου!  Κάνε μια αναδρομή στο παρελθόν και ανακάλυψε τα σημάδια του σε κάστρα, φρούρια, πύργους και αρχαία τείχη.

Η Γερμανία διαθέτει πλήθος μεσαιωνικών πόλεων, μάλιστα πολλές βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.  Εμείς επιλέξαμε 4 από αυτές για ένα ταξίδι στην εποχή των ιπποτών, των βασιλιάδων και της Γοτθικής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Rothenburg ob der Tauber

Ξεκινώντας από ένα κάστρο το 1142 αποτέλεσε μια από τις πόλεις σύμβολα της μεσαιωνικής Γερμανίας. Το όνομα της σημαίνει “το κόκκινο φρούριο πάνω από τον Tauber” και περιγράφει με ακρίβεια την τοποθεσία της σε ένα οροπέδιο που “βλέπει” τον ποταμό Tauber.

Το 1631 κατά την διάρκεια του τριακονταετή πολέμου, η πόλη κατελήφθη από αυτοκρατορικά στρατεύματα για να περάσουν τον χειμώνα. Ένας μύθος λέει πως όταν ο στρατηγός Tilly καταδίκασε τους διοικητές της πόλης σε θάνατο και ήταν έτοιμος την κάψει, αυτοί προσπάθησαν να του αλλάξουν γνώμη με ένα τρίλιτρο δοχείο κρασί. Τότε ο Tilly ανακοίνωσε πως αν κάποιος μπορούσε να το πιει όλο με την μια δεν θα πείραζε την πόλη. Ο τότε δήμαρχος, Georg Nusch προσφέρθηκε και τα κατάφερε, έτσι η πόλη σώθηκε. Παρόλα αυτά μετά το πέρας του χειμώνα τα στρατεύματα άφησαν την πόλη φτωχή και σχεδόν άδεια.

Μια επίσκεψη στην μικρή αυτή πόλη της Βαβαρίας αποτελεί μια βουτιά στην μεσαιωνική ιστορία. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το εντυπωσιακό κτίριο του δημαρχείου, τα πελώρια φρούρια, τους πύργους και τις μεσαιωνικές εκκλησίες.  Η πόλη βρίσκεται στην Δυτική Φρανκονία (Western Franconia) και αποτελεί μια από τις πιο τουριστικές πόλεις της Ευρώπης και σημαντική στάση στον Ρομαντικό Δρόμο της Γερμανίας.

Αξίζει να αφιερώσετε τουλάχιστον μια μέρα ώστε να επισκεφθείτε και κάποια από τα αξιόλογα μουσεία της πόλης.

 

Regensburg

H μεσαιωνική πόλη του Regensburg αποτελεί μια από τις παλαιότερες στη Γερμανία, μάλιστα έχει ονομαστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Χτισμένη γύρω από τον Δούναβη κατείχε ανέκαθεν στρατηγική θέση, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της.

Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 179 μ.Χ.  Το 1245 απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Γερμανική Αυτοκρατορία έως το 1810 που την έχασε από τον Ναπολέοντα. Τα ίχνη της ιστορίας είναι ορατά παντού στην πόλη ιδίως στα κτίρια γύρω από την γέφυρα Stone Bridge και την τοιχογραφία του Δαβίδ και του Γολιάθ στην είσοδο της πόλης από τον ποταμό.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, ένα αρχιτεκτονικά ενδιαφέρον και καλοδιατηρημένο κτίριο που χτίστηκε τον 12ο αιώνα και αποτελεί από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Τα τζάμια στα παράθυρα του ναού δεν έχουν αλλάξει από τον μεσαίωνα!

Την ίδια περίοδο φτιάχτηκε και η γέφυρα Stone Bridge ένα εκπληκτικό δείγμα μεσαιωνικής τέχνης και η παλαιότερη γέφυρα του ποταμού Δούναβη. Η γέφυρα συνδέει την Παλιά Πόλη με το Stadtamhof, διασχίζοντας την θα απολαύσετε την εκπληκτική θέα της πόλης και του ποταμού.

 

 

Lübeck

Το Lübeck είναι μία από τις σπουδαιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Γερμανίας και ο μεγαλύτερος λιμένας της Βαλτικής. Χτισμένη πάνω στους ποταμούς του Trave και Wakenitz αποτέλεσε κατά τον Μεσαίωνα βασικό κέντρο εμπορίου της βόρειας Ευρώπης και πρωτεύουσα της Χανσεατικής Ένωσης.

Η παλιά πόλη (Altstadt) του Lübeck, παρότι είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέζησε την μεσαιωνική εποχή σχεδόν άθικτη. Πλέον αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το κέντρο της πόλης αποτελείται από 7 εκκλησιαστικούς πύργους γοτθικής αρχιτεκτονικής ενώ περιτριγυρίζεται από μέρη των τειχών της παλαιάς πόλης. Ακόμη παραμένουν δύο από τις 4 αρχικές πύλες εισόδου.

Η πύλη που αξίζει να επισκεφτείς είναι το Holsten Gate, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Κατά τον Μεσαίωνα υποστήριξε την άμυνα της πόλης και συμβόλιζε το κύρος της. Αν πλησιάσεις αρκετά θα διαβάσεις την λατινική επιγραφή “CONCORDIA DOMI FORIS PAX” που σημαίνει “ενότητα στο σπίτι, ειρήνη στο εξωτερικό”.

Η μικρή αλλά γεμάτη ζωντάνια πόλη συνδυάζει ιδανικά το παρελθόν με την σύγχρονη ζωή. Τα ξακουστά αμυγδαλωτά της μπορείς να τα βρεις σε πολλά καταστήματα και σε πολλές εκδοχές! Αν βρεθείς στην περιοχή το καλοκαίρι θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις μια βουτιά στην Βαλτική θάλασσα από το Travemünde. Μπορείς εύκολα να επισκεφτείς το χωριό με λεωφορείο ή τραίνο.

 

Nördlingen

Εάν θέλεις να αποφύγεις τα πλήθη τουριστών το Nördlingen είναι η πόλη σου! Ένας ακόμη σταθμός στον Ρομαντικό Δρόμο της Γερμανίας με 3χλμ άθικτων μεσαιωνικών τειχών που περικυκλώνουν την πόλη. Θα σου προσφέρει την αυθεντική ατμόσφαιρα της εποχής χωρίς πολλή βαβούρα και τουριστικά μαγαζιά.

Είναι τοποθετημένη στο Λεκανοπέδιο Ries, έναν τεράστιο κρατήρα που προκλήθηκε από έναν μετεωρίτη πριν από περισσότερα από 15 εκατομμύρια χρόνια. Ο κρατήρας – περίπου 25 χιλιόμετρα σε διάμετρο – είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους παγκοσμίως και έχει χαρακτηριστεί ως «γεωλογικό πάρκο».

Μάλιστα ένα αποτέλεσμα της πτώσης του μετεωρίτη είναι η παρουσία συμπαγούς χαλαζία στους βράχους γύρω από το Nördlingen. Έχοντας εξορύξει αυτό το βράχο για την οικοδόμηση των κτιρίων, μπορούμε να πούμε πως η πόλη είναι χτισμένη από εξωγήινα υλικά!

Αξίζει να ανέβεις στην κορυφή του Danielturm, μέρος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου ώστε να απολαύσεις την πόλη από ψηλά: κόκκινες σκεπές, αρχαία τείχη και καλλιεργημένη γη ως εκεί που φτάνει το μάτι σου. Μάλιστα αν έχεις δει τη ταινία Willy Wonka και το εργοστάσιο σοκολάτας της δεκαετίας του 1970, έχεις ήδη ρίξει μια ματιά στο Nördlingen από τον γυάλινο ανελκυστήρα.


Ακολούθησε το @orendatravel