Φοβάσαι να πετύχεις; 4 τρόποι για να το ξεπεράσεις!

Σίγουρα κάποια στιγμή είχες την φοβία της αποτυχίας. Τι συμβαίνει όταν στην πραγματικότητα αυτό που φοβάσαι είναι οι συνέπειες της επιτυχίας;

Τι είναι αυτό που σε τρομάζει;

Για να φτάσεις στην ρίζα του προβλήματος πρέπει να ανακαλύψεις από που πηγάζει η φοβία σου. Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά οι περισσότεροι δεν αναλύουν τους λόγους που φοβούνται κάτι, απλά κάνουν τα πάντα για να το αποφύγουν.

Όσον αφορά την επιτυχία οι αιτίες είναι αρκετές και συνήθως προέρχονται από τις πεποιθήσεις της οικογένειας ή της κοινωνίας στην οποία μεγαλώσαμε. Ας πούμε ‘Όσοι είναι επιτυχημένοι χρησιμοποίησαν παράνομες ή ανήθικες μεθόδους για να τα καταφέρουν’. Ok, δεν είναι όλοι αγγελούδια αλλά δεν μπορεί να πιστεύεις πως για να είσαι επιτυχημένος πρέπει να πουλάς όπλα ή να εκμεταλλεύεσαι ανθρώπους.

Άλλος ένας λόγος που αποφεύγεις την επιτυχία είναι το ρίσκο. Πολλοί από εμάς φοβούνται τον κίνδυνο που εμπεριέχει να πάρεις ένα ρίσκο. Ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά δεν μπορεί να παραμένεις στάσιμος επειδή φοβάσαι κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει. Στην πραγματικότητα μεγεθύνουμε στο μυαλό μας όσα φοβόμαστε, όταν όμως τα κάνουμε πράξη συνειδητοποιούμε ότι δεν ήταν τόσο τρομακτικά.

Για να είσαι επιτυχημένος χρειάζεται να κάνεις κάποιες θυσίες και μάλιστα δεν μιλάμε για one time καταστάσεις. Τώρα, όταν λέμε θυσίες μην σκέφτεσαι τραγικά πράγματα, δεν περιλαμβάνουν ακρωτηριασμούς, άγρια ζώα ή 24ώρη  εργασία! Για παράδειγμα αν ονειρεύεσαι να γίνεις αθλητής δεν θα τρως πιτόγυρο κάθε μέρα, όμως αυτό δεν σε αποκλείει από το να τρως fast food περιστασιακά. Είναι μια θυσία αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου! Γενικότερα καλό είναι να μην υπερβάλλουμε και να μην υπεραναλύουμε τις πιθανότητες, όσο περισσότερο σκέφτεσαι κάτι τόσο πιο τρομερό γίνεται στο μυαλό σου.

 

 

  1. Πόσο πολύ το θέλεις;

Για να ξεπεράσεις τις φοβίες σου χρειάζεσαι αποφασιστικότητα και κίνητρα. Συνήθως λέμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την ζωή μας ή ακόμη χειρότερα γκρινιάζουμε γι’αυτό αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα. Αυτό πηγάζει από τις φοβίες μας και έτσι συμβιβαζόμαστε με τα πράγματα όπως έχουν. Μερικές φορές πρέπει να φτάσεις στον πάτο για να ταρακουνηθείς αλλά πόσο θα περιμένεις για να συμβεί αυτό;

Ώρα να ξεκαθαρίσεις ποια είναι τα όνειρα σου, τι θέλεις να κάνεις και γιατί με όση περισσότερη ακρίβεια μπορείς. Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα. Επαναλαμβάνω, δεν θέλουμε γενικότητες. Μην γράψεις θέλω να ταξιδέψω, γράψε σε ποια χώρα θέλεις να πας, ποιες πόλεις θα επισκεφτείς, ποια αξιοθέατα θα δεις και τι δραστηριότητες θα κάνεις.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρεις και τους λόγους που θέλεις να πραγματοποιήσεις όσα έγραψες καθώς αποτελούν τα κίνητρα σου. Μόλις ξέρεις τι ακριβώς θέλεις γράψε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνεις γα να επιτύχεις το καθετί. Δεν μένει τίποτα άλλο παρά να δράσεις.

 

  1. Μην σκέφτεσαι, απλά πράξε.

Όπως μόλις είπαμε όσο περισσότερο σκέφτεσαι κάτι τόσο πιο πολύ σε τρομάζει. Μην σκέφτεσαι πολύ, ότι και να προκύψει διορθώνεται στην πορεία. Μου αρέσει πολύ η έκφραση ‘βλέποντας και κάνοντας’ και ταιριάζει εξαιρετικά στην περίπτωση μας. Δεν κάνουμε υποθέσεις, βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο δεδομένα και αντιδρούμε αναλόγως.

Με αυτόν τον τρόπο δεν έχεις πολύ χρόνο να σκεφτείς και δεν χρειάζεται κιόλας, απλά πράττεις και μόλις ξεκινήσεις να κάνεις βήματα προς τον στόχο σου θα δεις ότι θα προχωράς πιο γρήγορα και εύκολα προς την επιτυχία.

Το ήξερες ότι το να σκέφτεσαι κάτι πολύ είναι αίτιο αναβλητικότητας και σύγχυσης; Σκέψου όσο χρειάζεται και δράσε, σαν να παίζεις box: jab, jab, cross και ξανά από την αρχή!

 

 

  1. Nα είσαι τολμηρός

Αυτό που τώρα φοβάσαι μπορεί να είναι η πιο ωραία εμπειρία της ζωής σου. Πραγματικά νομίζω πως οι περισσότεροι σαμποτάρουμε τον εαυτό μας με ανούσιες φοβίες και δεν ζούμε στο έπακρο. Πόσα θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη πετύχει αν φοβόμασταν λιγότερο. Και αν νομίζεις ότι ξεπερνάς τους φόβους σου μόνο με θεωρίες κάνεις λάθος. Για να ξεπεράσεις την φοβία σου πρέπει να κάνεις αυτό ακριβώς που φοβάσαι! Έχεις υψοφοβία; Πάνε για paragliding. Φοβάσαι την έκθεση; Βρες μια ευκαιρία να κάνεις μια ομιλία ή μια παρουσίαση σε κοινό.  Δεν σ’αρέσει να κάνεις ψάχνεις πελάτες μέσω τηλεφώνου (cold calls); Πιάσε μια λίστα με δυνητικούς πελάτες και ξεκίνα!

Μην ξεχνάς πως όσο το σκέφτεσαι τόσο περισσότερο θα θες να το αποφύγεις, μόλις βρίσκεις ευκαιρία να κάνεις κάτι που σε φοβίζει. Δες το σαν πρόκληση και βάλε στοίχημα με τον εαυτό σου.  Έτσι θα έχεις την δυνατότητα να βγεις από το comfort zone σου και να πετύχεις όσα ονειρεύεσαι.

 

  1. Απόκτησε γνώσεις

Όλοι φοβόμαστε το άγνωστο. Aυτό αποτελεί και η επιτυχία για κάποιον που τώρα ξεκινά. Πως λοιπόν θα εξαφανίσουμε αυτόν τον φόβο; Μα φυσικά με το να πάψει αυτό που στοχεύουμε να έχει άγνωστες πτυχές! Για να το καταφέρεις αυτό θέλει μελέτη. Πιάσε ένα ένα τα ‘αν’ που σε φοβίζουν και μάθε τα πάντα γι’αυτά.

Για παράδειγμα αν το όνειρο σου είναι να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι και το αναβάλλεις διότι φοβάσαι μήπως κάτι πάει στραβά, πιάσε όλες τις περιπτώσεις και μάθε γι’αυτές. Τι γίνεται αν χάσεις το διαβατήριο ή την βαλίτσα σου; Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να είσαι ασφαλής σε ένα ταξίδι; Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις χώρες που θα επισκεφτείς; κλπ…

Όταν δεν σκέφτεσαι από μόνος σου αλλά μαθαίνεις για αυτά που σε φοβίζουν έχεις ήδη ξεπεράσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος.

 

Όλα λοιπόν εξαρτώνται από την απόφαση σου να πάρεις τα πράγματα στα χέρια σου και κυρίως να ξεκινήσεις να πράττεις. Το νέο σου motto είναι: «βλέποντας και κάνοντας»! Αντιμετώπισε τα πράγματα την ώρα που έρχονται και προχώρα προς τον στόχο σου χωρίς δεύτερη σκέψη!

Αν έχεις ερωτήσεις μην διστάσεις να μου στείλεις μήνυμα στο @orenda.gr στο Instagram.


Αν θέλεις να ανακαλύψεις πως θα διώξεις το στρες και τις αρνητικές σκέψεις κάνε κλικ εδώ!