Εσύ μπορείς να αναγνωρίζεις τις ευκαιρίες που σου δίνονται;

Πολλές φορές στην ζωή μας παρουσιάζονται ευκαιρίες οι οποίες αν τις εκμεταλλευτούμε μπορούν να μας προσφέρουν πολλά οφέλη είτε επαγγελματικά, είτε οικονομικά ακόμη και προσωπικά. Πώς όμως μπορούμε να έχουμε την αντίληψη ώστε αρχικά να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται και ύστερα κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις ώστε να τις αδράξουμε;

Εδώ λοιπόν πρέπει να τονίσουμε ότι δεν χρειάζεται να έχεις IQ 160, να λύνεις εξισώσεις  τετάρτου βαθμού ή να μεταφράζεις κείμενα από τα λατινικά χωρίς λεξικό. Η οξυδέρκεια, η παρατηρητικότητα αλλά και η κατάλληλη αντίληψη των πραγμάτων στον σωστό χρόνο είναι τα νοητικά εργαλεία που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

Κράτα τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου ακόμη και εν ώρα εργασίας ή σε ένα σημαντικό meeting να σκέφτεσαι τι θα φας το βράδυ,  τι θα κάνεις το σαββατοκύριακο ή που θα πας διακοπές φέτος; Φαντάζομαι πολλές. Η έλλειψη συγκέντρωσης στο τι συμβαίνει γύρω μας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και συμβαίνει σε όλους μας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε με νηφαλιότητα το περιβάλλον μας γιατί πολύ απλά δεν είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό.

Για να ανακαλύπτεις τυχόν ευκαιρίες που μπορεί να σε ωφελήσουν θα πρέπει να βρίσκεσαι σε εγρήγορση, ιδίως σε περιπτώσεις που ξέρεις εξ αρχής ότι θα δεις ή θα ακούσεις πράγματα που σε ενδιαφέρουν όπως σε μια επαγγελματική συνάντηση, ένα σεμινάριο ή ακόμη διαβάζοντας  ένα άρθρο ή ένα βιβλίο.

Εμπιστεύσου το ένστικτο σου

Οι ευκαιρίες έχουν ημερομηνία λήξης, θα πρέπει να τις εκμεταλλευτείς σε συγκεκριμένο χρόνο. Δεν θα έχεις πάντα την άνεση του χρόνου ώστε να μετριάσεις όλες τις εκδοχές. Γι’αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και να μην φοβάσαι να παίρνεις ρίσκα.

Ο φόβος να ρισκάρεις περιορίζει τις επιλογές σου, αναγκαστικά ακολουθείς το ασφαλές μονοπάτι που άλλοι έχουν περπατήσει και δεν μπορείς να διευρύνεις τους ορίζοντες σου σε νέες ιδέες. Μάθε να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, τις γνώσεις και την εμπειρία σου.

Ανάπτυξε κριτική σκέψη

Άσε το κινητό στην άκρη! Μάθε να διαχωρίζεις τις δραστηριότητες που έχουν να σου προσφέρουν κάτι  από αυτές που απλά τρώνε τον χρόνο σου. Το να τσεκάρεις το τι συμβαίνει στο Facebook ανά δέκα λεπτά σίγουρα δεν σε βοηθάει να πετύχεις τους στόχους σου. Φυσικά ασχολείσαι με τα social media και καλά κάνεις, πρόσεχε μόνο γιατί έχουν την τάση να σου αποσπούν την προσοχή και να χάνεις χρόνο ανούσια. Τον χρόνο αυτό θα μπορούσες να τον αφιερώσεις σε πιο χρήσιμες δραστηριότητες.

Εξάσκησε την κριτική σου σκέψη και εφάρμοσε την σε όλους τους τομείς της ζωής σου επιλέγοντας μόνο πράγματα που σε ωφελούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Σιγά σιγά θα μπορείς να αναγνωρίζεις εύκολα και γρήγορα τυχόν ευκαιρίες, τις πηγές χρήσιμων πληροφοριών, τις δραστηριότητες αλλά και τα άτομα που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις τους στόχους σου.

Άσε τα λόγια και δράσε

Καλές και άγιες οι θεωρίες αλλά κανένας που πέτυχε στην ζωή του δεν έμεινε σε αυτές! Ναι, καλά κατάλαβες, ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι. Μερικές φορές η αρχή είναι το ήμισυ της επιτυχίας, μην  αναβάλλεις κάτι που θα βοηθήσει το μέλλον σου, όταν παίρνεις μια απόφαση κάνε την πράξη!

Πολλές φορές κάνουμε σχέδια στο μυαλό μας, αναλύουμε την διαδικασία για να τα πραγματοποιήσουμε αλλά όταν έρχεται η ώρα να δράσουμε μένουμε άπραγοι. Έχεις αναλογιστεί ποτέ πόσες ευκαιρίες έχεις χάσει επειδή δεν έκανες πράξη όσα σχεδίαζες;

Τα μικρά βήματα οδηγούν σε μεγάλα πράγματα! Μην διστάζεις να κάνεις το πρώτο βήμα, αυτό αρκεί για να αλλάξεις την ζωή σου προς το καλύτερο!